Eau de Pori

Lähtökohta

Porin kaupunki uudisti brändiään menestyksekkäästi vuonna 2017. Brändiuudistus ja sitä seurannut rakkauskirje-tempaus herättivät runsaasti huomiota sekä perinteisessä, että erityisesti sosiaalisessa mediassa. Aitona kaupunkina Pori halusikin edelleen panostaa markkinoinnissaan tekoihin väittämisen sijaan.

Mutta mikä olisi se teko, joka nostaisi kaupunkimme jälleen kansakunnan huulille? Miten jatkaa Porille ominaisella omintakeisella otteella markkinointia edellisvuoden onnistumisten jälkeen?

Eau de Pori case-study video:

Luova ratkaisu

Suunnittelimme tiettävästi maailman ensimmäisen kaupunkihajuveden, joka perustuu aitoihin kaupungin tuoksuihin. Eau de Pori on oikea laadukas tuote, jota myydään kaikille porimielisille ympäri maan. Uskoimme tämän idean synnyttämään tunnereaktioon ja sen leviämiseen ihmiseltä ihmiselle ilman massiivisia mediapanostuksia. Kukapa ei haluaisi kokea Poria uusin aistein!

Kutsuimme Parfyrmööri Max Perttulan Poriin haistelemaan kaupungin kuuluisimpia paikkoja. Max tuoksutteli mm. Yyteriä, Kauppatoria ja Ässien pukukoppia. Näistä tuoksuista hän yhdisteli Eau De Porin – aidon kaupungin tuoksun. Tuoksu on unisex ja allergeenivapaa.

Toteutus

Eau De Poria tiiseröitiin ensin somessa kaupunki julkaisi mysteerikuvia, joihin oli piilotettu hajuvesipullo lähes näkymättömiiin. Tässä vaiheessa ihmiset arvuuttelivat kuvien tarkoitusta, mm. Porin oman oluen lanseerauksella spekuloitiin.

Varsinainen lanseeraus tapahtui Porispere-festivaaleilla, jonne kaupunki rakensi haistatuspisteen ja julkaisi Max Perttulan porivisiitistä tuotetun making of videon isoilla screeneillä juuri ennen Michael Monroen keikkaa. Samanaikaisesti kampanja lanseerattiin somessa, jossa ihmisiä pyydettiin miettimään miltä Pori tuoksuu ja julkaisemaan ideoita #haistapori-aihetunnisteella. 

Lanseeraus noteerattiin useissa medioissa ja somessa jaettiin kuvia ja keskusteltiin aiheesta intohimoisesti. Erityisesti Facebookissa making of video keräsi kiitettävästi katsojia, tykkäyksiä ja jakoja. Hajuveden lanseeraus sai myös aikaan ilmiön, jossa monet mediat muissa kaupungeissa kysyivät lukijoiltaan, miltä heidän kaupunkinsa tuoksuisi.

Ensimmäinen valmistunut pullo, jonka tunnistaa etikettivirheestä, laitettiin Huuto.nettiin myyntiin. Pullon hinta nousikin 450 euroon, joka lahjoitettiin hyväntekeväisyyteen.

Lanseerauksen jälkeen Eau de Porista on julkaistu useita erilaisia jaettavia ja osallistavia sisältöjä, mm. toiminnallinen joulukalenteri. Tuoksun pohjalta on hyvä suunnitella ulostuloja myös jatkossa.

Tulokset

  • Tuoksun kaksi ensimmäistä erää myytiin loppuun tunneissa ja tuoksua jonotettiin lanseerauksen yhteydessä eri myyntipisteissä.
  • Eau de Poria kommentoitiin, kuvattiin ja jaettiin kaikilla merkittävillä sosiaalisen median alustoilla, joka johti siihen, että kaupungin sosiaalisten medioiden seurantamäärät lähtivät kasvuun. Tuoksua kommentoidaan edelleen somessa.
  • Eau de Pori on ansainnut medianäkyvyyttä lähes kaikissa suomen suurimmissa medioissa.
  • Kaupunki sai uuden uniikin brändielementin, virallisen kaupunkituoksun! 
  • Kampanja tavoitti Meltwaterin raportin mukaan pelkästään elokuussa 5 549 561 ihmistä.
  • Kampanja ansaitsi mediaa 2 094 383 euron arvosta.

Esimerkkejä somesta lanseerauksen ajalta:

EDP:TÄ KOMMENTOIDAAN SOMESSA EDELLEEN: KLIKKAA TÄSTÄ JA KATSO VIIMEISIMMÄT SOME-KOMMENTIT

Mediaosumia suurimmissa medioissa, mm.:

No miltäs se haisee? Antaa timo koivusalon kertoa:

Kun kaupungin markkinointia tehdään rohkeiden tekojen kautta, ei se jää vain väittämisen ja spämmäämisen tasolle, vaan kasvaa ilmiöksi ihmisten käsissä.